Skip to content
Stookseizoen kennisdossier

Energie besparen tijdens het stookseizoen

Laatst geüpdatet op 06-09-2024

Het stookseizoen heeft dit jaar meer media-aandacht gekregen dan gewoonlijk. Aangespoord door de uitzonderlijk hoge en onvoorspelbare energieprijzen zoekt iedereen naar de beste tips om niet in de kou zitten en uiteraard zo zuinig mogelijk te stoken. 

Bent u al goed voorbereid op de koude maanden? Hoe kunt u spaarzaam stoken en een aangenaam woonklimaat houden? Als u wil verduurzamen, welke strategie past dan het beste bij uw situatie? Deze tips helpen u verder.

Besparen tijdens het stookseizoen

De meeste Nederlanders zetten de verwarming aan wanneer het buiten circa 14 graden is. In de praktijk betekent dit dat het stookseizoen voor de meesten begint in oktober.

Uiteraard streven we allemaal naar een zo zuinig mogelijk stookseizoen. Maar hoe zorgt u ervoor dat het binnen nehaaglijk warm blijft tegen betaalbare prijzen?

Met deze handige besparingstips kunt u geld besparen en toch uw huis warm krijgen tijdens de wintermaanden! Hier staan ze op een rijtje:

Algemeen

Keuken

Badkamer

Wassen

Isolatie

Verduurzamen

We staan aan het begin van een onzekere periode als het aankomt op de energieprijzen. Wat wel duidelijk is, is dat dit een uitgelezen moment is om je huis te verduurzamen. De noodzaak om onze afhankelijkheid van gas te verminderen was nog nooit zo duidelijk.

Maar welk type verwarming past het beste bij jouw situatie? Hieronder zetten we de opties op een rijtje, inclusief de voor- en nadelen. Let op: het merendeel van deze opties sluit elkaar niet uit en kan dus in combinatie met elkaar ingezet worden.

Vloerverwarming

Een huis met vloerverwarming komt op temperatuur doordat er opgewarmd water via buizen onder de vloer stroomt. Om het water te verwarmen is energie nodig, dit kan in de vorm van gas of elektriciteit. Een vloerverwarmingsverdeler zorgt ervoor dat het warme water, dat wordt rondgepompt door de vloerverwarmingspomp, gelijkmatig is verdeeld over het vloeroppervlakte. Tot slot zorgt een thermometer ervoor dat het water gelijkmatig op temperatuur wordt gehouden.

Voordelen

  • Een vloerverwarming verbruikt ongeveer twintig procent minder energie dan gewone radiatoren. Dit komt doordat de cv-ketel geen hoge temperaturen hoeft te leveren. Zo verwarmt u uw huis dus op rendabele wijze.
  • Dankzij de gelijkmatige verdeling zal uw huis sneller comfortabel aanvoelen. Gemiddeld bereikt u al hetzelfde comfortlevel als de thermostaat twee graden lager staat. Ook dit werkt uiteraard voordelig.
  • Omdat een vloerverwarming volledig in de vloer zit, is uw ruimte helemaal vrij om in te richten. Geen radiatoren meer tegen de muur. Ook hoeft u niet meer te letten op de lengte en plaatsing van uw gordijnen.
  • Een vloerverwarming zorgt voor minder stofverspreiding door huis dan radiatoren. Dit is dus een goede keuze voor mensen met allergieën, zoals bijvoorbeeld huisstofmijt. Een vloerverwarming houdt de lucht sowieso veel frisser en zuurstofrijker in vergelijking met radiatoren.

Nadelen

  • Het duurt relatief lang voordat de vloerverwarming het huis op temperatuur brengt. Als u vaak en op afwisselende tijden van huis bent, kan dit vervelend zijn.
  • Het installeren van een vloerverwarming is prijzig en kost ook veel tijd. De meeste partijen rekenen voor de installatie tussen de 87 en 120 euro per vierkante meter. De installatie kost gemiddeld een week.
  • De bestaande vloer zal verwijderd moeten worden voor de plaatsing van vloerverwarming. Daarom is het verstandig om te investeren in een vloerverwarming wanneer de vloer hoe dan ook vervangen wordt, bijvoorbeeld bij renovatiewerkzaamheden.

Warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de grond. De bron die hiervoor geboord wordt, kan tot 150 meter diep zijn. De grond is in het stookseizoen warmer dan de buitenlucht. Het water dat door het leidingnetwerk loopt, neemt deze warmte over en pompt hem rond.

De temperatuur hiervan is echter nog niet hoog genoeg om de woning mee te kunnen verwarmen. Daarom brengt de pomp de temperatuur omhoog met een compressor, verdamper en condensor. Dankzij een warmtewisselaar wordt de warmte uiteindelijk afgegeven aan het centrale verwarmingssysteem in huis. De warmtepomp gebruikt voor dit proces een beperkte hoeveelheid elektriciteit. De meeste warmtepompen kunnen tevens gecombineerd worden met vloerverwarming.

Voordelen

  • Wellicht het grootste voordeel: een warmtepomp gebruikt geen gas. U zit dus nooit meer vast aan de wisselende gasprijzen.
  • Een zeer milieuvriendelijke optie. De warmtepomp gebruikt ‘gratis’ warmte uit de bodem. Hierdoor kan met een zeer beperkte hoeveelheid stroom, voor de warmtewisselaar, het huis verwarmd worden.
  • De warmtepomp zorgt voor een constante verwarming van het huis, in tegenstelling tot de traditionele radiatoren. Een warmtepomp kan uw huis tevens koelen.
  • Als u een warmtepomp wil plaatsen komt u in aanmerking voor de ISDE-subsidie, waardoor het een zeer rendabele optie kan zijn.

Nadelen

  • De installatie van een warmtepomp is duur en vraagt dus een forse investering vooraf. Subsidie aanvragen is mogelijk, maar dit zal niet alle gevraagde kosten dekken.
  • Een warmtepomp is niet geschikt voor elk type woning. Als uw woning slecht geïsoleerd is, past een warmtepomp niet bij u. Dan is het eerst zaak om uw isolatie te verbeteren. Voor een warmtepomp dienen in ieder geval uw vloer, spouwmuren en dak geïsoleerd te zijn en dienen uw ramen HR++-glas te bevatten.
  • De verwarmingstijd duurt relatief lang.
  • Een warmtepompinstallatie in huis kost veel ruimte en u moet deze ergens kwijt kunnen. De afmetingen zijn vergelijkbaar met die van een CV-ketel.
  • In veel situaties heeft u een omgevingsvergunning nodig voor de plaatsing van een warmtepomp. Neem voor de zekerheid altijd contact op met het energieloket van uw gemeente voor advies.

Zonneboiler

Een warme douche nemen dankzij de zon? Dat kan met een zonneboiler. Een zonneboiler gebruikt de warmte van de zon om water mee te verwarmen. Bijvoorbeeld voor in de keuken, onder de douche of voor de vloerverwarming. Een zonneboiler-installatie bestaat uit meerdere essentiële onderdelen. Een zonnecollector op het dak vangt de warmte van de zon op. De zonneboiler zelf is het voorraadvat voor het warme water, en deze kan van 80 tot wel 300 liter bevatten. Deze kan zowel binnen als op het dak staan. De pomp zorgt vervolgens voor de verspreiding van het warme water. Voor de naverwarming is tot slot nog een HR-ketel nodig. 

Voordelen

  • Het meest voor de hand liggende voordeel van een zonneboiler is uiteraard de besparing op energiekosten. Met een zonneboiler bespaart u gemiddeld tussen de 50 en 65 procent op waterverwarmingskosten. Ook daalt uw CO2-uitstoot met 300 tot 400 kilo per jaar.
  • Een zonneboiler is vrij eenvoudig te integreren in de meeste bestaande verwarmingssystemen, waardoor het gemakkelijk en rendabel is om voor een zonneboiler te kiezen.
  • Voor de plaatsing van een zonneboiler is de ISDE-subsidie beschikbaar.
  • U heeft geen omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van de zonnecollectoren op uw dak.

Nadelen

  • Een zonneboiler kan helaas uw bestaande verwarmingsinstallatie niet volledig vervangen. Voor de koudere dagen zult u toch een bestaande ketel nodig hebben.
  • De zonnecollectoren op uw dak hebben een grote invloed op het uiterlijk van uw huis.
  • De zonnecollectoren en de zonneboiler zelf vragen veel ruimte op uw dak en binnen uw huis. Zo’n boiler is al snel twee meter hoog en een meter breed.
  • Een zonneboilerinstallatie vraagt een grote investering vooraf: tussen de 2000 en 5000 euro.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit die u in uw huishouden kunt gebruiken. Een zonnepaneel bevat zonnecellen die de energie opvangen en omzetten in stroom. De panelen worden geïnstalleerd op het dak van uw huis en zoveel mogelijk op het zuiden geplaatst om het meeste zonlicht op te vangen.

Het type stroom dat zonnepanelen opwekken heet gelijkstroom. In huis maakt men echter gebruik van wisselstroom, waardoor er altijd een omvormer nodig is om de opgewekte energie daadwerkelijk te kunnen gebruiken. Als u accu’s toevoegt aan de installatie, kunt u de opgewekte stroom ook bewaren voor minder zonnige dagen of zelfs terugleveren aan het energienet.

Voordelen

  • De zon geeft gratis energie, waardoor uw energierekening een stuk lager wordt. De investering is gemiddeld binnen tien jaar terugverdiend. Zonnepanelen gaan meestal rond de 25 jaar mee. Het aanschaffen van zonnepanelen is dus een zeer verstandige investering.
  • Met zonnepanelen haalt u uw eigen groene stroom in huis en draagt u bij aan een duurzame wereld.
  • Zonnepanelen zijn zeer gewild, waardoor de waarde van uw woning zal stijgen.
  • Voor de plaatsing van zonnepanelen is de ISDE-subsidie beschikbaar.
  • In de meeste gevallen is er geen omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Wel is het altijd verstandig om dit bij uw gemeente te controleren.

Nadelen

  • Zonnepanelen vragen een forse investering vooraf.
  • Zonnepanelen op het dak zijn erg bepalend voor het aanzicht van uw woning.
  • Niet ieder dak is even geschikt voor de plaatsing van zonnepanelen. Bijvoorbeeld omdat u geen dak op het zuiden heeft of omdat de hellingsgraad niet optimaal is. Het is belangrijk om van te voren uit te zoeken hoe rendabel uw omstandigheden zijn.
  • De zonnepanelen dienen regelmatig gecontroleerd en schoongemaakt zodat ze goed blijven werken. Dit betekent dat u dus regelmatig het dak op zal moeten.

CV-ketel

De meeste huishoudens worden nog altijd verwarmd met een CV-ketel op aardgas. Met een brander wordt het water in het verwarmingssysteem verwarmd en een circulatiepomp verspreidt dit warme water vervolgens door het huis. 

Als uw woning niet geschikt is voor ingrijpende duurzame stappen, zoals een warmtepomp of zonnepanelen, is het altijd nog een optie om uw CV-ketel te vervangen voor een zuiniger variant.

Voordelen

  • Nieuwe CV-ketels zijn aanzienlijk zuiniger dan de modellen van circa vijftien jaar geleden. Daarom is het altijd een verstandige investering om uw oude cv-ketel te vervangen voor een nieuwer model wanneer deze ketel vijftien jaar of ouder is.
  • Een nieuwe, zuinige CV-ketel heeft een positieve invloed op de waarde van uw huis.
  • Moderne CV-ketels verwarmen het water snel en krachtig. Een warme douche nemen terwijl een huisgenoot de afwas doet is dus geen enkel probleem. Ook zal uw huis vlug op de gewenste temperatuur zijn.

Nadelen

  • CV-ketels gaan gemiddeld vijftien jaar mee, wat korter is dan bijvoorbeeld vloerverwarmingsinstallaties.
  • Er is geen gangbare subsidie beschikbaar voor het plaatsen van een nieuwe ketel, terwijl deze wel beschikbaar is als u voor een meer duurzame oplossing kiest.
  • Als u gebruik blijft maken van een CV-ketel in combinatie met aardgas, zult u gemiddeld bijna 2000 kilo CO2 per jaar uitstoten.
  • Met een CV-ketel op aardgas blijft u afhankelijk van de onvoorspelbare gasprijzen, met alle gevolgen van dien voor uw portemonnee én uw gemoedsrust.

Onderhuidstips voor het stookseizoen

CV-ketel

Niemand wordt gelukkig van een koude huiskamer tijdens de wintermaanden. Bijvoorbeeld, een klein lek al kan zorgen voor beschadiging aan uw ketel. Dit geeft aan dat een onmogeluk in een klein hoekje zit. Gelukkig kunt u verschillende stappen zetten om soepel het stookseizoen in te gaan.

Ten eerste is het raadzaam om een wintercheck te doen. Verschillende experts, zoals installatiebedrijven, bieden dergelijke checks aan. Het is verstandig om hiervoor te kiezen, zodat u zeker weet dat u de komende winter kunt vertrouwen op uw verwarming.

Daarnaast kan de expert wijzigingen aanbrengen in de afstelling van de CV-ketel zodat u zuiniger stookt. Van een lagere energierekening wordt uiteraard iedereen blij. Zorg dat u uw check tijdig inplant, voordat de winterdrukte losbarst bij de installatiebedrijven.

Doet u liever zelf een check?
Of wilt u extra zekerheid dat uw ketel goed stookt voordat de temperaturen fors dalen?

U kunt zelf een eenvoudige test uitvoeren in twee stappen:

  1. Als eerste zorgt u ervoor dat er minimaal drie radiatoren volledig opengedraaid zijn. Dit zorgt voor voldoende doorstroming.
  2. Zet vervolgens de verwarming aan op 25 graden en wacht 30 minuten.

Op dit moment zouden de kamers waar de radiatoren open staan, goed verwarmd moeten zijn. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met uw installatiebedrijf.

Let op! Voer deze test het liefst uit voor oktober. Dan heeft uw installateur nog volop tijd om u te helpen.

  • Check of de batterij van de kamerthermostaat nog goed werkt. Controleer of de tekst op het display goed leesbaar is en of er geen batterijwaarschuwingen zichtbaar zijn.
  • Controleer tot slot altijd hoe lang uw CV-ketel al meegaat. De meeste ketels zijn na twaalf tot vijftien jaar aan vervanging toe. Is uw ketel klaar voor zijn pensioen? Dan is het wellicht tijd voor een duurzamer alternatief, zoals zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp.

Waterboiler

Heeft u een waterboiler? Dan is het verstandig om deze geregeld te laten ontkalken. Vlak voor het stookseizoen is een slim moment om dit alvast te regelen. Met deze tips doet u dat in een handomdraai zelf.

Stap 1

Plan het moment. U heeft tijdelijk geen warm water wanneer u uw waterboiler ontkalkt. Sein eventuele huisgenoten in!

Stap 2

Sluit de toevoer af naar uw boiler. Bij een elektrische boiler sluit u de stroomtoevoer af, bij een gasboiler draait u de gaskraan dicht. Draai uiteraard ook de watertoevoer dicht.

Stap 3

Laat het bestaande water uit de boiler lopen door de warmwaterkraan in uw keuken of badkamer aan te zetten. Zonde, zomaar warm water weg laten lopen? Zeker niet, als u het opvangt voor later gebruik!

Stap 4

Zet een teil of emmer onder de boiler en draai het ventiel los. Zo vangt u de laatste waterresten op. Noteer vervolgens wat u doet of maak foto’s. Dan kan er geen verwarring ontstaan wanneer u de boiler weer terug zet.

Stap 5

Maak de elektrische verbindingen aan weerszijden van de boiler los. Vervolgens kunt u de twee onderdelen losmaken die ontkalkt moeten worden: de thermostaat en de weerstand. Heeft u een droge weerstand, herkenbaar aan zandachtig materiaal? Wees daar dan extra voorzichtig mee!

Stap 6

Borstel beide onderdelen voorzichtig af met een zachte borstel en laat ze vervolgens een nacht weken in een mengsel van 50 procent water en 50 procent azijn.

Stap 7

De binnenkant van de boiler kunt u schoonmaken met een spons en het mengsel van water en azijn.

Stap 8

Neem alles tot slot af met een vochtige doek en plaats de onderdelen weer terug.

Stap 9

Sluit tot slot het water en het gas of de elektriciteit weer aan.

Vloerverwarming

Heeft u een vloerverwarming? Een ideale manier om comfortabel warm te blijven in de winter, mits u het onderhoud op orde heeft.
Periodiek onderhoud van uw vloerverwarming heeft vele voordelen.

  • Een goed onderhouden systeem heeft een optimale warmteafgifte. Dit levert weer energie- en geldbesparing op.
  • Een goed onderhouden systeem gaat langer mee.
  • Een goed onderhouden systeem zal minder vaak onverwachte storingen hebben, waardoor u niet onverwacht in de kou komt te zitten.

Als een vloerverwarmingssysteem lang niet doorgespoeld is, dreigt waterverstopping door slibophoping. Minieme deeltjes in het CV-systeem, genaamd ‘slib’, belanden in het water bij de aanleg of aanvulling van het systeem. Teveel lucht in het water kan ook slib veroorzaken. Dit vervuilde water vol slib verstopt de buizen in het vloerverwarmingssysteem. Hierdoor wordt de warmte ongelijk verspreid en lekt veel energie onnodig weg.

Om dit te voorkomen is het raadzaam om minimaal elke vier jaar uw vloerverwarming te laten controleren. Experts zullen beginnende waterverstopping tijdig signaleren en het systeem doorspoelen met een spoelcompressor. Het water kan vervolgens weer vrijuit stromen en uw verwarmingsefficiëntie zal omhoog schieten.

U moet sowieso een expert laten komen als:

  • Uw installatie storingen aangeeft
  • Uw vloer niet evenredig warm wordt
  • Uw huis maar niet op de gewenste temperatuur komt
  • Uw gasverbruik opvallend hoger is dan normaal
  • Heeft u uw vloerverwarming al enige tijd niet laten controleren? Plan dan tijdig een onderhoudsbeurt in voordat het stookseizoen begint.

Wat als mijn CV-ketel toch kapot gaat?

Het kan zomaar gebeuren: al uw goede voorbereiding ten spijt, warmt uw huis op een koude winterdag plotseling niet meer op. En een warme douche kunt u ook wel vergeten.

Dit betekent dat er iets mis is met uw CV-ketel. Voordat u het installatiebedrijf belt, zijn er een aantal stappen die u zelf kunt nalopen. Hieronder zetten wij de stappen op een rijtje per situatie.

Uw CV-ketel wordt niet goed warm

Wanneer uw CV-ketel niet goed opwarmt, kan dit meerdere redenen hebben.

Ten eerste is het zaak om te controleren dat uw CV-ketel stroom krijgt. Heeft uw ketel (tijdelijk) geen stroom gehad? Dan is het verstandig om uw ketel te resetten. Bijna alle CV-ketels hebben een resetknop: een knopje met een grote R erop. Bij enkele ketels zit deze achter een klepje. Druk deze knop 5 seconden in en start de ketel vervolgens opnieuw op.

Heeft uw CV-ketel geen resetknop? Dan kunt u de stekker uit het stopcontact halen en na een minuut weer erin doen.

Werkte deze oplossing niet? Dan heeft u een dieperliggend probleem. Gelukkig kunt u twee veelvoorkomende oorzaken zelf verhelpen. 

Oplossing 1: de CV-ketel bijvullen met water

De waterdruk van uw CV-ketel moet tussen de 1,5 en 2 bar zijn. De waterdruk is op het servicedisplay af te lezen wanneer de ketel is uitgeschakeld.

Is uw druk lager dan 1,5? Dan kunt u zelf uw CV-ketel bijvullen. Dat doet u zo:

Stap 1
Pak een vulslang, een emmer of teil, een doekje en een waterpomptang.

Stap 2
Draai de thermostaat helemaal naar beneden en draai de radiatorkranen overal open.

Stap 3
Houd een oog op het digitale display van de waterdruk, wanneer uw ketel deze heeft.

Stap 4
Sluit de vulslang aan op een waterkraan die in de buurt staat van uw CV-ketel.

Stap 5
Vul de slang geleidelijk met water en sluit vervolgens de kraan weer.

Stap 6
Sluit de andere kant van uw vulslang aan op de vulkraan van uw CV-ketel.

Waar vindt u deze vulkraan? Meestal in een van de buizen aan de onderkant van de CV-ketel. Af en toe zit de vulkraan juist aan de bovenkant. U kunt de vulkraan herkennen aan een rode of groene hendel.

Stap 7
Draai de waterkraan open en draai daarna de vulkraan een kwartslag open.

Stap 8
Houd de meter in de gaten: bij een druk van 2.0 bar mogen allebei de kranen weer dicht. Eerst de vulkraan en daarna de waterkraan.

Stap 9
Koppel uw vulslang weer los van het vulpunt en leg de slang in de emmer of teil. Maak de vulslang los van de waterkraan en vang het overige water op.

Stap 10
Zet uw thermostaat weer op de gewenste temperatuur.

Oplossing 2: de radiator ontluchten

Wordt uw CV-ketel niet goed warm én hoort u vreemde borrelende of ruisende geluiden? Er zitten dan waarschijnlijk luchtbellen in uw installatie, waardoor uw huis niet goed meer opwarmt en er energie verspild wordt.

De oplossing is het ontluchten van uw radiator. Dit kunt u ook zelf doen. Zo pakt u dit aan:

Stap 1
Zorg dat u een doek, een teil en een ontluchtingssleutel bij de hand heeft. Zo’n sleutel kunt u bij de meeste bouwwinkels eenvoudig vinden.

Stap 2
Draai de thermostaat naar beneden en draai de radiatorkranen dicht. Wacht vervolgens tenminste 10 minuten.

Stap 3
Zet de teil onder de ontluchtingskraan van de radiator die zich het dichtst bij uw CV-ketel vindt. De ontluchtingskraan vindt u vaak onderin aan de zijkant van uw radiatoren. Houd een handdoek bij de hand.

Stap 4
Plaats de ontluchtingssleutel op de ontluchtingskraan. Draai vervolgens naar links tot er water uitkomt in plaats van lucht. Let op: draai de kraan nooit helemaal open! De kans bestaat dan dat u de kraan niet meer volledig dicht krijgt.

Stap 5
Herhaal stap 3 en 4 bij alle andere radiatoren in huis en werk hierbij van beneden naar boven.

Stap 6
Draai de thermostaat weer omhoog en controleer ook of de waterdruk nog tussen de 1,5 en 2 bar is. Is de waterdruk lager? Vul dan de CV-ketel bij (zie stappenplan hierboven beschreven).

Wordt uw CV-ketel nog steeds niet warm? Dan kunt u de volgende checks zelf uitvoeren:

  • Controleer de batterij van de thermostaat. Is de batterij niet leeg? Daar zou u een melding van moeten krijgen op de display. Als dit het geval is, krijgt de CV-ketel geen opdrachten meer door.
  • Controleer of de de kranen van de radiatoren voldoende open staan.
  • Heeft u geen verwarming, maar krijgt u wel warm water? Check dan of er ergens een waterkraan lekt.
  • Heeft u een storingscode? Dan kunt u zelf proberen om uw CV-ketel te resetten met behulp van de resetknop.

Wanneer al deze oplossingen en checks niet de gewenste oplossing brengen, is het tijd om een expert te bellen

Oplossing 3: de radiator ontluchten

Wordt uw CV-ketel niet goed warm én hoort u vreemde borrelende of ruisende geluiden? Er zitten dan waarschijnlijk luchtbellen in uw installatie, waardoor uw huis niet goed meer opwarmt en er energie verspild wordt.

De oplossing is het ontluchten van uw radiator. Dit kunt u ook zelf doen. Zo pakt u dit aan:

Stap 1
Zorg dat u een doek, een teil en een ontluchtingssleutel bij de hand heeft. Zo’n sleutel kunt u bij de meeste bouwwinkels eenvoudig vinden.

Stap 2
Draai de thermostaat naar beneden en draai de radiatorkranen dicht. Wacht vervolgens tenminste 10 minuten.

Stap 3
Zet de teil onder de ontluchtingskraan van de radiator die zich het dichtst bij uw CV-ketel vindt. De ontluchtingskraan vindt u vaak onderin aan de zijkant van uw radiatoren. Houd een handdoek bij de hand.

Stap 4
Plaats de ontluchtingssleutel op de ontluchtingskraan. Draai vervolgens naar links tot er water uitkomt in plaats van lucht. Let op: draai de kraan nooit helemaal open! De kans bestaat dan dat u de kraan niet meer volledig dicht krijgt.

Stap 5
Herhaal stap 3 en 4 bij alle andere radiatoren in huis en werk hierbij van beneden naar boven.

Stap 6
Draai de thermostaat weer omhoog en controleer ook of de waterdruk nog tussen de 1,5 en 2 bar is. Is de waterdruk lager? Vul dan de CV-ketel bij (zie stappenplan hierboven beschreven).

Wordt uw CV-ketel nog steeds niet warm? Dan kunt u de volgende checks zelf uitvoeren:

  • Controleer de batterij van de thermostaat. Is de batterij niet leeg? Daar zou u een melding van moeten krijgen op de display. Als dit het geval is, krijgt de CV-ketel geen opdrachten meer door.
  • Controleer of de de kranen van de radiatoren voldoende open staan.
  • Heeft u geen verwarming, maar krijgt u wel warm water? Check dan of er ergens een waterkraan lekt.
  • Heeft u een storingscode? Dan kunt u zelf proberen om uw CV-ketel te resetten met behulp van de resetknop.

Wanneer al deze oplossingen en checks niet de gewenste oplossing brengen, is het tijd om een expert te bellen

Uw CV-ketel tikt

Een veelgehoorde klacht is dat uw CV-ketel een tikkend geluid maakt. Wanneer uw CV-ketel verder goed opwarmt, kan dit niet zoveel kwaad. U hoort dit geluid vooral wanneer u uw CV-ketel weer aanzet nadat de leidingen zijn afgekoeld.

Wanneer u de verwarming hoger zet, stroomt er warm water door de leidingen heen. Het metaal warmt op en gaat uitzetten. Dit kan een tikkend geluid voortbrengen. Wordt uw ketel niet of minder goed warm én hoort u getik? Dan is het raadzaam om uw radiatoren te ontluchten. Volg daarvoor het hierboven beschreven stappenplan. Werkt deze oplossing niet? Dan is het verstandig om een expert te bellen.

Uw CV-ketel bromt

Maakt uw CV-ketel een brommend geluid? De kans is groot dat dit veroorzaakt wordt door een verkeerde gas-luchtverhouding. Dit is niet direct gevaarlijk, maar moet wel opgelost worden. Door het gebrom schieten trillingen door uw ketel, die op termijn wel schade kunnen veroorzaken.

Een optimale afstelling kan alleen bereikt worden met specialistische apparatuur. Daarom is het raadzaam om hiervoor een expert in te schakelen.

Uw CV-ketel fluit

Als uw CV-ketel een fluitend of piepend geluid maakt, is de kans zeer groot dat dit veroorzaakt wordt door een verstopte warmtewisselaar. 

Hierdoor kan het water niet meer goed doorstromen, waardoor de temperatuur oploopt. Het water wordt steeds warmer en raakt zelfs aan de kook, wat het piepende geluid voortbrengt. Dit is te vergelijken met het geluid van een fluitketel. 

Dit is helaas niet te verhelpen als particulier. Het is tijd om de expert te bellen wanneer u dit geluid hoort.

Uw CV-ketel ruikt naar gas

Ruikt u gas? Dan moet u snel handelen. Als uw gas netjes in de leidingen blijft, is er niets aan de hand. Maar door versleten of slecht aangesloten leidingen kan er langzaam gas de woning in lekken. Dit is extreem gevaarlijk: er ontstaat verstikkingsgevaar en de kleinste vonk kan tot een ontploffing leiden.

Dit zijn de stappen die u moet volgen wanneer u gas ruikt:

Stap 1
Check direct of er geen vuur of elektriciteit actief is in de buurt van uw CV-ketel.

Stap 2
Sluit de hoofdgaskraan af.

Stap 3
Zet alle ramen en deuren open.

Stap 4
Waarschuw al uw huisgenoten en neem ze mee naar buiten.

Stap 5
Bel direct uw CV-monteur of het noodnummer van uw beheerder.

Stap 6
Heeft u of een huisgenoot last van misselijkheid, vermoeidheid, hoofdpijn, verwarde gevoelens of een versnelde hartslag? Bel dan de hulpdiensten.

Direct naar: